Bazofil granulocita: mit jelent a magas és alacsony érték?

Szerző: Dr. Móra Balázs
Módosítva: 2024.03.17.

A bazofil granulocita értéke a teljes vérkép részeként kerül meghatározásra, így meglehetősen gyakran találkozunk vele a laborleleten.

Mi a bazofil granulocita?

A bazofil granulociták a fehérvérsejtek közé tartoznak, ezáltal az immunrendszer szerves részét képezik. A vérben ötféle fehérvérsejtet különböztetünk meg: neutrofil granulocitákat, limfocitákat, monocitákat, eozinofil és bazofil granulocitákat.

Ezek közül legkisebb arányban a bazofil granulociták vannak jelen a keringésben, rendszerint a teljes fehérvérsejtszám kevesebb, mint 1 százalékát teszik ki. Élettartamuk maximum néhány nap.

Hirdetés

Egyik jellegzetességük a bennük található, szövettani mintában kékes-lilás színűre festődő (bazofil) specifikus szemcsék (granulumok), amelyek hisztamint, heparint és egyéb anyagokat tartalmaznak.

Allergiás reakciók során a hisztamin értágító hatása révén növeli a vérátáramlást, ami segíti a többi immunsejtet az érintett területre történő eljutásban. A hisztamin felelős például az allergiás tünetekért is. A heparin pedig a véralvadás befolyásolásán keresztül csökkenti a vérrögképződés valószínűségét.

A bazofil granulociták funkciójukat illetően hasonlóak a hisztamint szintén tartalmazó kötőszöveti hízósejtekhez. Ez a két sejttípus központi szerepet játszik az azonnali, I-es típusú túlérzékenységi reakciókban, melyek egyik szélsőséges megnyilvánulási formája az életveszélyes anafilaxiás sokk (1, 2).

A bazofilok elsődleges feladata az allergének és patogének elleni védelem.

Normál érték

A laborleleten kétféle, százalékos (%) és abszolút (#, abs.) bazofil granulocita értékkel találkozhatunk.

A százalékos érték azt mutatja meg, hogy a bazofilok az összes fehérvérsejt hány százalékát teszik ki. Ez normál esetben általában 1% alatt van.

Hirdetés

Az abszolút érték ezzel szemben a sejtek számát mutatja meg egységnyi térfogatú vérben. A normál érték rendszerint 0,025 és 0,1 G/l közé esik, de a referencia tartomány laboronként kismértékben eltérő lehet (3).

Mit jelent a magas bazofil granulocita érték?

Magas bazofil granulocita szint (bazofília) számos esetben előfordulhat. Míg a jelentősen emelkedett érték ritka elváltozás, kisebb mértékű emelkedéssel már gyakrabban találkozhatunk.

Lehetséges okok:

 • allergiás reakciók (ilyenkor gyakran az eozinofil granulocita értéke is emelkedett): a bazofiloknak a hízósejtekkel együtt fontos szerepe van az allergiás válaszreakciók kialakulásában; a bazofil szám ezért emelkedettebb lehet például szénanáthában vagy allergiás asztmában; a súlyosabb allergiás reakciók viszont alacsony értékkel járhatnak együtt (4)
 • leukémiák: krónikus mieloid leukémiához (CML) gyakran társul magas bazofil granulocita arány (akár 20% vagy nagyobb), de emelkedés akut mieloid leukémiában (AML) is előfordulhat (5)
 • policitémia vera: ritka csontvelőbetegség, amelynek jellegzetessége, hogy túl sok vörösvértest termelődik, de a fehérvérsejtek és a vérlemezkék száma is gyakran emelkedett
 • mielofibrózis: ritka, a csontvelőt érintő kórkép, melynek jellemzője, hogy nem keletkezik elegendő egészséges vörösvértest; emelkedett fehérvérsejt- és vérlemezkeszámmal járhat
 • pajzsmirigy-alulműködés: néhány esetben megfigyeltek emelkedett bazofil számot alacsony pajzsmirigyhormonszint mellett, de az összefüggés nem egyértelmű (6, 7)
 • krónikus gyulladással járó állapotok: autoimmun kórképekben, fertőzésekben, gyulladásos bélbetegségekben, tuberkulózisban szintén találkozhatunk bazofíliával (8, 9)

A magas bazofil érték gyakran társul magas eozinofil granulocita szinttel, amelyről itt olvashatsz bővebben.

Lényeges, hogy a vérképben szereplő paramétereket soha nem izoláltan, hanem egységben kell értelmezni. Amennyiben rendelkezésre állnak, fontos a korábbi leletek eredményeinek összevetése a friss eredményekkel.

Az emelkedett bazofil granulocita érték önmagában nem bír diagnosztikus értékkel és gyakran társul más elváltozásokkal a laborleleten. A bazofília pontos okának felderítése rendszerint további kivizsgálást igényel.

Hirdetés
Infografika a bazofil granulocitákról
A magas és alacsony bazofil granulocita érték főbb okai - Illusztráció: Medy

Kapcsolódó: Magas fehérvérsejtszám - okok, tünetek, kezelés

Milyen tünetekkel járhat az emelkedett szint?

A magas bazofil granulocitaszám önmagában nem okoz tüneteket, így azok elsősorban a mögöttes kórképtől függenek.

Az emelkedett érték oka nem ritkán valamilyen allergiás megbetegedés vagy reakció. Ilyen például az allergiás asztma, a szénanátha, de ételek és gyógyszerek is kiválthatnak azonnali túlérzékenységi reakciót.

Az azonnali túlérzékenységi reakciók lehetnek lokalizáltak, amikor a folyamat a szervezet egy meghatározott részét érinti csak, vagy szisztémásak, amikor az allergén a keringésbe jut, és így a szervezet egésze részt vesz az allergiás reakcióban. Ez utóbbit anafilaxiának is nevezik. Ezt okozhat egyeseknél például a méhcsípés vagy a mogyoró.

Allergiás reakció tünetei lehetnek:

 • orrfolyás, orrdugulás
 • tüsszögés
 • orr- és szemviszketés, szájpadviszketés
 • könnyezés
 • csalánkiütés
 • bőrviszketés
 • gyomor- bélrendszeri tünetek (hányinger, hányás, hasmenés stb.)
 • köhögés
 • angioödéma (a bőr és a nyálkahártyák mélyebb rétegeinek duzzanata, mely során jellemzően az arc és a végtagok az érintettek)
 • légszomj stb. (10)

Emellett a bazofíliát egyéb nem specifikus tünetek is kísérhetik, mint például gyengeség, fáradékonyság vagy visszatérő fertőzések.

Hogyan kezelhető a magas bazofil szint?

A terápiát az emelkedett értéket kiváltó, mögöttes elváltozás határozza meg.

Allergia gyanúja esetén a kezelőorvos további vizsgálatokat javasol, melyek igazolhatják a diagnózist. Az allergiás megbetegedések tüneteinek enyhítésére gyakran alkalmaznak antihisztaminokat, egyes esetekben szteroidtartalmú készítményeket.

Gyógyszerallergia esetén az érintett szer kicserélése egy másik készítményre, míg ételallergia fennállásakor a panaszokat okozó élelmiszerek kiiktatása az étrendből megszüntetheti a panaszokat és csökkentheti a bazofil számot.

Hirdetés

Amennyiben a vérkép és a tünetek krónikus gyulladásra vagy leukémiás elváltozásra utalnak, a kezelőorvos komplex belgyógyászati, illetve onkohematológiai kivizsgálást javasol.

Tünetek hiányában előfordulhat, hogy az izolált, kismértékű emelkedés mögött a kezelőorvos nem talál semmilyen kezelendő elváltozást.

Az alacsony bazofil érték okai

A bazofil granulociták száma normális esetben is meglehetősen alacsony a keringésben. Éppen ezért a csökkent értéket (bazopénia) nem egyszerű megbízhatóan kimutatni a rutin laborvizsgálat során.

A kifejezetten alacsony szint okai általában a következő elváltozások lehetnek:

 • heveny fertőzés (pl. megfázás, influenza): a fertőzés által kiváltott immunválasz során a bazofil sejtek aránya és száma csökkenhet
 • súlyosabb allergiás reakciók
 • pajzsmirigy-túlműködés és annak nyomán kialakult tireotoxikus krízis
 • elhúzódó szteroid kezelés
 • kemoterápia és sugárkezelés
 • egyes antipszichotikumok és egyéb gyógyszerek (11, 12, 13)

A társuló tüneteket – a magas értékhez hasonlóan – bazopénia esetén is a kiváltó ok határozza meg.

A kezelési stratégia felállítását szintén alapvetően befolyásolja az alacsony bazofil granulocita szint mögött álló ok vagy okok.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a kezelőorvos nem tartja indokoltnak a gyógyszeres kezelést, mivel a kivizsgálást követően úgy ítéli meg, hogy az alacsony értéknek nincs különösebb jelentősége, vagy csak átmeneti elváltozásnak véleményezi azt (pl. megfázáshoz társuló bazopénia).

Kapcsolódó: Alacsony neutrofil granulocita (neutropénia) a laborban

Ha tetszett a cikk, hasonló tartalmakért kövesd az új Facebook oldalunkat!
Iratkozz fel ingyenes és hasznos tartalmakért!
Ezek is érdekelhetnek: