Mi a hematokrit (HCT)? Mit jelent az alacsony és a magas érték?

2022. április 24.

A hematokrit egy gyakori laboratóriumi vizsgálat, amely a vérben található vörösvértestek arányát mutatja meg.

A hematokrit egyéb paraméterekkel kiegészítve jelentős segítséget nyújthat egyes kórállapotok felismeréséhez, és alapvető szerepe van az állapotkövetésben is.

Mi a hematokrit (HCT, HTK)?

A vér alakos elemei közül a hemoglobint tartalmazó vörösvértestek (eritrociták) felelősek azért, hogy a megfelelő mennyiségű oxigén eljusson a célsejtekig.

Hirdetés

Ezért a vörösvértestek száma rendkívül fontos a szervezet optimális működése szempontjából. A túl alacsony és a túl magas vörösvértestszám egyaránt zavarokhoz vezethet.

A vörösvértestek mennyiségének meghatározását a vérképben több paraméter is segíti, melyek közül a legfontosabb a vörösvértestszám (RBC), a hemoglobin (HGB) és a hematokrit (HTC). A hemoglobinról bővebben itt olvashatsz.

A hematokrit százalékban vagy arányszám formájában kifejezve azt mutatja meg, hogy a vér teljes térfogatának mekkora hányadát teszik ki a vörösvértestek.

Ha például a hematokrit számított értéke 0,45 (vagy 45%), akkor az azt jelenti, hogy a teljes vértérfogat 45%-át teszik ki a vörösvértestek. Másképpen megfogalmazva, 1000 ml vérben 450 ml térfogatnyi vörösvértest található.

A fennmaradó részt a vérplazma, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék alkotják. A gyakorlatban az egyes komponensek szétválasztását centrifugálással végzik. A hematokritot sok esetben a vörösvértestszám és az MCV értéke alapján számítják ki (1). 

a ver alkotoelemei
A vér alkotóelemei - Illusztráció: Medy

Mikor van szükség a hematokrit meghatározására?

A hematokrit meghatározása a teljes vérkép részeként történik. A vizsgálatra sor kerülhet rutinlabor alkalmával, kontroll céljából vagy megváltozott vörösvértestszámmal járó betegség gyanúja esetén.

Hirdetés

A leggyakoribb ilyen állapot a vérszegénység, amelyre az alacsony hematokrit mellett csökkent hemoglobin és vörösvértestszám a jellemző.

A jóval ritkábban előforduló policitémia ezzel szemben a normálisnál magasabb vörösvértestszámmal és hematokrittal jár.

Mi a normál hematokrit szint?

A hematokrit normál tartománya függ a nemtől és az életkortól. Nők esetében alacsonyabbak, míg férfiaknál magasabbak a tartomány szélső értékei. A legmagasabb hematokrittal általánosságban az újszülötteknél találkozunk.

A hematokrit értékelése mindig a vérkép egyéb paramétereinek figyelembevételével történik.

A hematokrit referencia tartománya felnőttek esetén általánosan a következő:

 • Nők: 0,35-0,47 (35-47%)
 • Férfiak: 0,41-0,52 (41-52%)

Újszülöttek esetén a normál érték 0,45-0,61 (45-61%) közé esik (2). Egyes laborok a fentiektől néhány százalékkal eltérő értékeket is megadhatnak, ilyenkor mindig az adott laboratórium referencia tartományát javasolt figyelembe venni.

Mit jelent az alacsony hematokrit szint?

A normálisnál alacsonyabb hematokrit szint arra utal, hogy a vörösvértestek aránya a vérben lecsökkent. 

Az alacsony hematokritnak számos oka lehet, melyek közül a leggyakoribbak:

 • vashiány
 • B12-vitamin- és/vagy folsavhiány
 • vesebetegség
 • krónikus vagy akut vérvesztés
 • pajzsmirigy működési zavar
 • csontvelő-rendellenesség
 • egyes daganattípusok (pl. leukémia, limfóma)
 • jelentősen megemelkedett fehérvérsejtszám
 • sarlósejtes vérszegénység
 • hemolitikus anémia

Az alacsony hematokrit leggyakoribb oka a vérszegénység.

Számos egyéb tényező is befolyásolhatja a kapott értéket, melyekről bővebben az utolsó fejezetben olvashatsz.

Fontos, hogy önmagában a hematokrit nem alkalmas diagnózis felállítására. Csökkent érték esetén is előfordulhat, hogy a fenti kórállapotok egyike sem áll fenn. Az elváltozások hátterében meghúzódó pontos okok felderítése és a kórisme felállítása a kezelőorvos feladata.

Mi a vérszegénység?

Vérszegénység esetén a vörösvértestek száma kórosan lecsökken, mellyel párhuzamosan romlik a vér oxigénszállító kapacitása is. A vérszegénység az alacsony hematokrit leggyakoribb oka.

Hirdetés

A vérszegénységnek alapvetően három fő oka lehet:

 1. kevés egészséges vörösvértest keletkezik
 2. vérvesztés (akut vagy krónikus)
 3. a vörösvértestek idő előtt elpusztulnak 

Jellemzően vérszegénységgel társul:

 • vas-, folsav-, B12-vitaminhiány
 • felszívódási zavar (pl. gyulladásos bélbetegség esetén)
 • veseelégtelenség
 • aplasztikus anémia
 • hemolitikus anémia
 • egyes krónikus betegségek
 • tápcsatornai vagy nőgyógyászati eredetű (vagy egyéb) vérvesztés
 • sarlósejtes vérszegénység
 • talasszémia stb.

Tünetek, melyek vérszegénységgel, illetve alacsony hematokrittal társulhatnak:

 • sápadt bőr és nyálkahártyák
 • gyengeség, fáradékonyság
 • légszomj
 • szédülékenység
 • gyakori fejfájás
 • szapora és/vagy szabálytalan pulzus
 • hideg végtagok stb.

A vérszegénység pontos okának felderítéséhez általában kiegészítő vizsgálatok is szükségesek.

Csökkent vörösvértestszám esetén a kórelőzmény és a panaszok mellett a diagnózis felállítása során meghatározó marker többek között a hemoglobin, az MCV és az MCH, a reticulocitaszám, a folsav, a B12-vitamin, a ferritin és a transzferrin is.

Hogyan lehet növelni a hematokrit szintet?

Az első lépés minden esetben a csökkent hematokrit pontos okának (vagy okainak), illetve az adott eset súlyosságának meghatározása.

Például az igen gyakori vashiány számos lehetséges okra vezethető vissza. Ezek egyike a táplálkozási eredetű vashiány. Ilyenkor a kezelőorvos a vas pótlását írhatja elő, melynek hatására a hematokrit rendeződhet. Ha azonban a vashiány hátterében peptikus fekély okozta idült vérvesztés áll, a kezelés központi részét fogja képezni a fekély megfelelő ellátása.

A kifejezetten alacsony hemoglobin és hematokrit szint egyes esetekben akár transzfúziót is igényelhet. 

Nincs tehát általános érvényű terápia a hematokrit szint emelésére. A kezelést minden esetben egyénre szabottan, a háttérben meghúzódó okok, a laboreredmények és az egyéb rendelkezésre álló leletek figyelembevételével alakítja ki az orvos.

Hirdetés

Mit jelent az emelkedett hematokrit szint?

A normálisnál magasabb hematokrit szint azt jelzi, hogy a vörösvértestek aránya a vérben megnövekedett.

A vörösvértestek nagyobb aránya megnövelheti a vér viszkozitását, "sűrűbbé" téve azt. Ennek következtében nő az áramlási ellenállás a kisebb erekben, ami végeredményben rosszabb szöveti oxigenizációhoz és többlet szívmunkához vezethet.

A magas hematokrit leggyakoribb okai:

 • tüdőbetegség (pl. COPD)
 • szívbetegség
 • kiszáradás
 • policitémia
 • szén-monoxid-mérgezés
 • anabolikus szteroidok használata
 • fokozott eritropoetin termelődéssel járó vesetumorok

Az emelkedett hematokrit hátterében meghúzódó pontos ok megállapításához az adott esettől függően számos egyéb vizsgálat lehet szükséges.

Milyen tüneteket okozhat a magas hematokrit szint?

Az emelkedett hematokrithoz társuló tüneteket alapvetően a mögöttes betegség határozza meg.

Policitémia vera (fokozott vörösvértest termelődéssel járó ritka betegség) esetén például jellemző a viszketés, fejfájás, látászavar, kipirult bőr, légzési nehezítettség, fáradékonyság, lépmegnagyobbodás stb.

Hogyan lehet csökkenteni a magas hematokritot?

Az alacsony hematokrithoz hasonlóan ebben az esetben is mindig a mögöttes ok felderítése az első lépés, a hematokrit szint csökkentésére irányuló beavatkozásokra a legtöbb esetben csak ezt követően kerül sor.

Amennyiben például a magas hematokrit szint oka policitémia, a kezelés szerves része a rendszeres vércsapolás. Ilyenkor az eljárás során eltávolított vérmennyiség függvényében csökken a keringésben maradt vörösvértestek száma, így a hematokrit is.

Hirdetés

Ha kiszáradás a magas hematokrit kizárólagos oka, akkor a folyadékpótlás (akár intravénás) viszonylag gyorsan rendezheti az állapotot.

Hogyan történik a hematokrit vizsgálata?

A hematokrit vizsgálata vénás vérmintából történik. A hematokrit vizsgálata önmagában éhgyomri vérvételt és egyéb előkészületet nem igényel.

Amennyiben azonban más paraméterek vizsgálatára is sor kerül, szükséges lehet az éhgyomorra való érkezés. Ezzel kapcsolatban érdemes a vizsgálatot kiíró orvossal egyeztetni. 

Mi befolyásolhatja az eredményt?

A hematokrit értékét számos tényező befolyásolhatja. Az egyik leggyakoribb ilyen a hidratáltság szintje (3).

A hematokritot a plazmatérfogat változásai jelentősen befolyásolják.

Kiszáradás esetén (csökken a vérplazma térfogata) hamisan emelkedett hematokrit szintet mérünk, míg a túlzott folyadékbevitel, a keringési rendszer túltöltése (pl. infúzió során) a valódinál alacsonyabb hematokritot eredményez.

Terhesség során megnő a vértérfogat, amelynek következményeként előfordulhat a normál értéknél valamivel alacsonyabb hematokrit.

Nagy tengerszint feletti magasságokban a levegő oxigéntartalma lecsökken, melyhez a szervezet idővel a vörösvértestek számának növelésével alkalmazkodik. Ez sokszor magasabb hematokrit értékhez vezet, ami azonban ilyen esetben legtöbbször normálisnak tekinthető.

Vérátömlesztést (transzfúzió) követően szintén változik a hematokrit értéke.

A hematokrit értékét befolyásolja még a vörösvértestek térfogata is (MCV). Minden olyan állapot, amely megváltozott MCV értékkel jár együtt, hatással lesz a hematokritra is.

Borítókép: Marco Verch

Szerző: Dr. Móra Balázs
Iratkozz fel ingyenes és hasznos tartalmakért!
Ezek is érdekelhetnek: