Mi a C-reaktív protein (CRP)? Mit jelent a magas CRP szint? Összefoglaló

2021. december 13.

Laborvizsgálat során ma már igen gyakran ellenőrzik a C-reaktív protein, vagyis a CRP szintet is. A CRP számos esetben nyújt hasznos információt a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokról. Lássuk mit érdemes tudni róla.

Mi a CRP?

A CRP egy ún. akut fázis fehérje, melyet a máj termel és bocsát a keringésbe gyulladásos folyamatok jelenléte esetén. A CRP megemelkedése tehát fokozott gyulladást jelez.

Mik az akut fázis fehérjék és mi az akut fázis válasz

A szervezet reakcióját trauma, szövetkárosodás, fertőzés, sebészeti beavatkozás vagy bármilyen egyéb gyulladással járó állapot megjelenése esetén összefoglalóan akut fázis válasznak nevezzük. Ilyen válasz például a láz, a véralvadás fokozódása, vagy a fehérvérsejtszint megemelkedése. Az akut fázis válasz célja a homeosztázisban bekövetkezett zavarok helyreállítása.

A pozitív akut fázis fehérjék (pl. CRP, haptoglobin, D-dimer, ferritin) szintje az akut fázis válasz során megemelkedik, míg a negatív akut fázis fehérjék (pl. transzferrin, albumin) koncentrációja, éppen ellenkezőleg, lecsökken.

Hirdetés

A C-reaktív protein termelődés a májsejtekben különböző citokinek (pl. IL-6) hatására fokozódik, melyeket főként a veleszületett immunrendszer egyes tagjai (pl. makrofágok) termelnek (a veleszületett immunrendszer működéséről itt találsz egy képes összefoglalót).

CRP képződése
A CRP keletkezésének folyamata - Illusztráció: Medy

Mi a C-reaktív protein szerepe?

Szerkezetét illetően a CRP egy öt fehérje alegységből álló struktúra, mely a pentraxin fehérjecsaládba tartozik és az immunfolyamatok során mintázatfelismerő receptorként (PRR) funkcionál (a különböző patogénekre jellemző molekuláris mintázatokat ismeri fel).

A C-reaktív protein elsődleges szerepe az immunválasz segítése: elhaló sejtek és mikrobák felszínéhez kötődve aktiválja a komplementrendszert, valamint elősegíti a falósejtek általi bekebelezést.

Mi a normális CRP szint?

Normál esetben (tehát gyulladás hiányában) a CRP szintje igen alacsony.

Általánosságban elmondható, hogy minél alacsonyabb a CRP szint, annál jobb.

A laborokban különböző határértékekkel találkozhatunk, Magyarországon a legtöbb helyen általában az 5 mg/l koncentráció alatti tartományt tekintik normálértéknek. 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenki, akinek 5 mg/l alatt van a CRP szintje, mentes valamennyi gyulladással járó kórképtől.

Hirdetés

3 mg/l felett a szív- és érrendszeri betegségek kockázata például már kimutathatóan emelkedett a 3 mg/l alatti tartományhoz képest (1). 

A legtöbb esetben alacsonyabb CRP szint kisebb mértékű gyulladásos aktivitást jelez, de egyénenként eltérő lehet a gyulladásra adott emelkedés mértéke (ezért fontos a korábbi értékek összehasonlítása az aktuálissal).

CRP labor
Alacsony CRP szint - Kép: Medy

Egyes krónikus gyulladással járó kórképek (pl. szív- és érrendszeri betegségek) csak minimálisan emelik meg a CRP szintjét. Ezért az ilyen esetekben hs-CRP (ultraszenzitív) vizsgálat elvégzése szükséges, mivel a normál vizsgálat nem alkalmas az alacsonyabb szintek (< 10 mg/l) megbízható detektálására.

Mit jelent a magas CRP szint?

Az emelkedett C-reaktív protein szint azt jelzi, hogy a szervezetben valahol gyulladásos folyamat zajlik.

A gyulladás számtalan betegség velejárója, ezért a CRP mind akut, mind krónikus kórképekben gyakran emelkedett.

Azon kívül, hogy segít felismerni a gyulladás jelenlétét, a CRP jelentősége és klinikai haszna, hogy alkalmas lehet egy már ismert betegség lefolyásának monitorozására is.

Akut gyulladásos folyamatban (pl. fertőzés) a CRP szintje extrém esetben akár több ezerszeresére is növekedhet. Az emelkedés 6 órán belül elkezdődik és nagyjából 48 óra múlva éri el a csúcsot (2).

A keringő C-reaktív protein koncentrációja a szintézis sebességétől függ és a mögöttes gyulladás mértékét tükrözi.

Súlyosabb akut bakteriális fertőzés esetén nem ritka a 200-250 mg/l-es, vagy akár még magasabb CRP szint sem.

Akut bakteriális fertőzés rendszerint magasabb CRP szinttel jár, mint a virális fertőzések. Ennek részben az lehet az oka, hogy a virális fertőzésekre jellemző magas interferon-alfa szint gátolja a CRP kiválasztását (3).

Hirdetés

Az esetek túlnyomó többségében azonban csak kisebb mértékű (< 10 mg/l) emelkedés jellemző.

Ez a legtöbb krónikus gyulladással járó állapotra igaz. Ezért is fontos ilyen esetekben a fentebb említett hs-CRP vizsgálat, mivel csak ez képes kimutatni a kisebb változásokat.

A CRP szintje a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával is összefüggést mutat (4):

 • alacsony kockázat: < 1 mg/l
 • átlagos kockázat: 1 mg/l és 3 mg/l között
 • magas kockázat: 3 mg/l és 10 mg/l között

Egy mérésből természetesen nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. 10 mg/l-nél magasabb érték esetén pedig mindenképp érdemes a vizsgálatot egy későbbi időpontban megismételni, mivel elképzelhető, hogy az emelkedett CRP hátterében egy éppen zajló fertőzés áll. 

A C-reaktív protein szintje a gyulladás megszűnésével párhuzamosan gyorsan csökken, nagyjából 19 óránként feleződik a koncentrációja a keringésben (5).

Az emelkedett CRP nem specifikus egyetlen betegségre sem, vagyis a gyulladás okát nem mutatja meg, ahogyan a gyulladás helyéről sem ad információt. Szintje számos kórállapotban megemelkedhet.

Néhány állapot, melyekben a CRP szint változó mértékben, de általában emelkedett:

 • fertőzések (bakteriális, virális, gomba)
 • trauma (sérülés, égés)
 • autoimmun kórképek (pl. rheumatoid arthritis, lupus)
 • gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség)
 • szív- és érrendszeri betegségek
 • elhízás és cukorbetegség (6)
 • fogínygyulladás (7)
 • egyes daganattípusok (8)
 • csontvelőgyulladás
 • egyes hormontartalmú fogamzásgátlók szedése (9, 10), stb.

A CRP szint értékelése a tendenciák, az egyéni kórtörténet, a társbetegségek, az egyéb leletek és az aktuális tünetek figyelembevételével kell hogy történjen, mely a kezelőorvos feladata.

Hirdetés

Hogyan lehet csökkenteni a CRP szintet?

Minden olyan behatás, amely a szervezetben zajló akut vagy krónikus gyulladást mérsékli vagy megszünteti, a CRP szintet is csökkenti.

Éppen ezért érdemes a CRP szint, mint laborérték helyett a gyulladást kiváltó mögöttes kórállapotra fókuszálni, és azt megfelelő módon kezelni.

Ehhez előbb meg kell találni, hogy mi áll a magas CRP hátterében. Ez sokszor további vizsgálatokat igényel, ezért a diagnózist javasolt a kezelőorvosra bízni.

Az emelkedett CRP mögött időnként komoly, szakszerű kezelést igénylő kórkép áll, ezért a diagnózist és a kezelést mindig beszéljük meg egészségügyi szakemberrel. 

Amennyiben konkrét betegség vagy egyéb állapot kizárható az emelkedett CRP okaként, felmerül az életmóddal és táplálkozással kapcsolatos tényezők oki szerepe is.

Hirdetés

Egyes vizsgálatok szerint a krónikus stressz, a dohányzás, a különböző alvászavarok, a fokozott transzzsírsav fogyasztás mind megnövelhetik a vérben a CRP koncentrációját (11, 12, 13, 14). Érdemes tehát ezek közül minél többet kiiktatni.

Emellett a rendszeres testmozgás, elhízás esetén a fogyás, valamint a zöldségekben, gyümölcsökben és rostban gazdag étrend is segíthet a CRP csökkentésében (15, 16, 17).

Hogyan történik a CRP szint mérése?

A C-reaktív protein szintet vénás vérből állapítják meg. A vizsgálat különösebb előkészületet nem igényel, a kifejezetten megterhelő, intenzív fizikai aktivitás azonban kerülendő a vérvételt megelőzően (amennyiben más paraméterek vizsgálatára is sor kerül, szükségesek lehetnek bizonyos előkészületek, pl. éhgyomri vércukorszint mérésnél).

A vérvétel a legtöbb esetben komplikációmentes és a vizsgálatot követően folytathatóak a mindennapi tevékenységek. 

Miért kéri az orvos a CRP vizsgálatot?

A CRP gyakran része a laborvizsgálatnak, az orvos leggyakrabban a következő esetekben kéri:

 • CRP szint változásának ellenőrzése (korábbi leletben emelkedett érték)
 • fertőzés esetén
 • kezelés eredményességének ellenőrzése
 • krónikus gyulladással járó betegségek monitorozása
 • szív- és érrendszeri betegségek kockázatának felmérése 

Gyakori kérdések

Mi befolyásolja a CRP szintet?

Leginkább a gyulladás mértéke, emellett kisebb mértékben befolyásolhatja még az életkor, májbetegség, vesebetegség, illetve az életmód és a táplálkozás is.

Mi a különbség a CRP és a vörösvértest-süllyedés (We) között?

Mindkét vizsgálat a szervezetben zajló gyulladást jelzi, a CRP azonban a legtöbb esetben érzékenyebb (gyorsabban emelkedik meg és gyorsabban is csökken), mint a vvt-süllyedés. Ezért a CRP alkalmasabb például akut fertőzések esetén a terápiára adott válasz követésére. A süllyedésről bővebben itt olvashatsz.

Van tünete a magas CRP szintnek?

Tünetet nem a vérben megnövekedett koncentrációjú C-reaktív fehérje okoz, hanem az azt kiváltó mögöttes állapot vagy betegség.

Mi a különbség a hs-CRP és a CRP között?

A szervezet csak egyféle C-reaktív proteint termel, a hs-CRP (ultraszenzitív CRP) csak azt jelenti, hogy a keringésben jelenlévő CRP koncentrációjának kimutatásához nagy érzékenységű vizsgálatot végeztek. A normál CRP vizsgálattal ellentétben az ultraszenzitív teszt a 10 mg/l alatti tartományban is megbízhatóan képes mérni a CRP szintet.

A magas CRP érték utalhat daganatos betegségre?

Az emelkedett CRP szintnek számos oka lehet (lásd fentebb), ezek között szerepelnek bizonyos daganatos megbetegedések is. Fontos, hogy pusztán a CRP szint alapján nem lehet sem igazolni, sem kizárni tumoros elváltozás jelenlétét. Ilyen irányú gyanú esetén mindig a kezelőorvos által javasolt további vizsgálatok szükségesek.

Szerző: Dr. Móra Balázs
Iratkozz fel ingyenes és hasznos tartalmakért!
Ezek is érdekelhetnek: