Mit jelent a HbA1c? Hogyan kell értelmezni? Minden, amit tudnod kell!

Szerző: Dr. Móra Balázs
Módosítva: 2022.04.24.

A hemoglobin A1c (HbA1c) vizsgálattal egyre gyakrabban találkozhatunk a laboreredmények sorai között, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a pontos jelentésével.

A cukorbetegség diagnosztizálása, és a terápia monitorozása mellett, a HbA1c nemcsak a cukorbetegséget megelőző állapotot (prediabétesz) segíthet kiszűrni, hanem fontos visszajelzést is ad a szénhidrát-anyagcsere működéséről.

Hirdetés

A HbA1c megmutatja, hogy mennyi volt az átlagos vércukorszint a vizsgálatot megelőző két-három hónapban.

Mi is pontosan a hemoglobin A1c?

Mi a hemoglobin?

A hemoglobin (Hb) a legtöbb ember számára valószínűleg már ismerős: a Hb a vörösvértestekben található fehérjemolekula, mely az oxigén szállításáért felelős (a hemoglobinról bővebben itt olvashatsz).

Mit jelent az A1c?

A keringésben mindig található glükóz (vércukorvizsgálat során ennek a koncentrációját mérjük), hiszen arra a sejteknek folyamatosan szükségük van az energiatermeléshez. A glükóz azonban hajlamos az érpályában lévő fehérjékhez kötődni, így a hemoglobinhoz is. 

Az A1c elnevezés utal arra a frakcióra, amely tartalmazza a hemoglobin molekulának azt a részét (béta-lánc N-terminális amino csoportja), amelyhez a glükóz kapcsolódik, és amit a laboratóriumban mérnek.

A HbA1c egyszerűen megfogalmazva tehát olyan hemoglobin, amelyhez cukormolekula kapcsolódott.

A HbA1c-t szokás glikált hemoglobinnak vagy glikohemoglobinnak is nevezni. Az utóbbi két elnevezés tehát lényegét tekintve ugyanarra utal, mint a HbA1c.

Hirdetés

Mit mér a HbA1c vizsgálat? Hogyan függ össze a vércukorszinttel?

A HbA1c érték a vér glükóz koncentrációjával arányos, vagyis minél magasabb a vércukorszint, annál több hemoglobinhoz kapcsolódik glükóz, és lesz egyre magasabb a hemoglobin A1c szintje.

A folyamat nem visszafordítható, vagyis ha egyszer egy glükózmolekula hozzákapcsolódott egy hemoglobin molekulához, akkor onnantól kezdve összekapcsolódva maradnak, amíg az őket tartalmazó vörösvérsejt el nem pusztul.

A hemoglobin A1c vizsgálat lényege, hogy abból következtetni lehet a megelőző 8-12 hetes időszak átlagos vércukorszintjére.

A HbA1c értékét többnyire százalékban (vagy IFCC standard szerint mmol/mol-ban) adják meg. Magasabb érték emelkedettebb vércukorszintet jelez.

A következő táblázat megmutatja, hogy adott HbA1c érték milyen átlagos vércukorszintre utal:

HbA1c (% - NGSP/DCCT) HbA1c (mmol/mol - IFCC)átlagos glükóz koncentráció (mmol/l)
531,15,4
5,536,66,2
642,17,0
6,547,57,8
753,08,6
7,558,59,4
863,910,2
8,569,410,9
974,911,8
9,580,312,6
1085,813,4
10,591,314,1
1196,714,9

Mi a HbA1c jelentősége? Hogyan kell értelmezni a kapott eredményt?

A HbA1c vizsgálat jelentőségét az adja, hogy az aktuális vércukorszint helyett a megelőző időszak átlagát mutatja.

Vagyis a laborvizsgálat során kapott HbA1c értékből következtetni lehet arra, hogy mennyi volt az átlagos vércukorszint a mérést megelőző két-három hónapos periódusban.

Ez különösen fontos cukorbetegség esetén a terápia beállításának ellenőrzése során, de a kóros érték segít a diabétesz és a prediabétesz kiszűrésében is.

Emellett a rendszeresen elvégzett HbA1c vizsgálatok segítségével az átlagos vércukorszintre jellemző tendenciák, időbeli változások is követhetőek.

Miért épp két-három hónapra visszamenőleg kapunk egy átlagos értéket?

Ez az intervallum a vörösvértestek élettartamával függ össze, ami átlagosan kb. 120 nap. Azoknál a betegeknél például, akiknél valamilyen ok miatt jelentősen lerövidült a vörösvértestek élettartama, a HbA1c hamisan alacsonyabb értéket fog mutatni.

Hirdetés

Hogyan kell a kapott eredményt értelmezni? Mit jelent, ha emelkedett a HbA1c?

Ha a laboreredmény magas A1c értéket jelez, akkor az eredmény az emelkedés mértékétől függően cukorbetegséget megelőző állapotra vagy cukorbetegségre utalhat. 

Fontos, hogy egyetlen teszt önmagában még nem bír diagnosztikus értékkel, mivel a HbA1c szintet több tényező is jelentősen befolyásolhatja (lásd alább). Kóros érték esetén a kezelőorvos feladata kiegészítő vizsgálatok elrendelése és a diagnózis felállítása.   

Az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA) ajánlása szerint a következő kategóriákat különböztethetjük meg a HbA1c értéke alapján (1):

 • Normális: < 5,7%
 • Prediabétesz: 5,7% és 6,5% között
 • Diabétesz: ≥ 6,5%   
HbA1c tartományok
A HbA1c különböző tartományai - Illusztráció: Medy

Ismert cukorbetegség esetén a rendszeresen elvégzett (általában 3 havonta javasolt) hemoglobin A1c vizsgálat fontos visszajelzést ad arról, hogy a beállított terápián szükséges-e módosítani a kívánt vércukorszint fenntartásához.

Emelkedett HbA1c a diabéteszes szövődmények megjelenésének fokozottabb kockázatával jár. Ennek elkerülése érdekében fontos a vércukorszint, és így a HbA1c kezelőorvos által javasolt célértéken tartása.

Hirdetés

Mennyire pontos a HbA1c vizsgálat, milyen esetekben nem megbízható az eredmény?

Amikor a HbA1c vizsgálat hamisan emelkedett értéket mutathat

Minden olyan állapot, amelyben a vörösvértestek élettartama a normálishoz képest megnő, az A1c látszólagos megemelkedéséhez vezet.

Ilyenkor mivel a vörösvérsejtek hosszabb ideig tartózkodnak a keringésben, több cukor fog a bennük található hemoglobinhoz kapcsolódni, ami megtévesztő A1c értéket eredményez.

Ilyen esetben úgy tűnik, mintha kórosan magas lett volna a vércukorszint a megelőző időszakban, a háttérben azonban nem emelkedett glükózszint, hanem valamilyen más kórállapot áll.

Esetek, melyekben hamisan emelkedett érték várható:

 • kezeletlen vérszegénység (B12 vitamin-, folsav-, vagy vashiány okozta)
 • jelentősen emelkedett triglicerid (> 19 mmol/l) és bilirubin szint (> 340 µmol/l)
 • léphiány
 • veseelégtelenség
 • krónikus alkoholizmus (2)  

Amikor a HbA1c vizsgálat hamisan csökkent értéket mutathat

Olyan esetekben, amikor a vörösvértestek élettartama (vagy a keringésben eltöltött idő) valamilyen oknál fogva lerövidül, hamisan alacsonyabb HbA1c értéket kapunk.

Ilyenkor többnyire az érpályában töltött rövidebb időtartam az oka a HbA1c alacsonyabb szintjének, nem pedig a csökkent vércukorszint.

Hirdetés

Mi okozhat hamisan alacsony HbA1c értéket?

 • vérvesztés (akut vagy krónikus)
 • fokozott vörösvértest pusztulás (pl. hemolízis)
 • eritropoetin kezelés
 • sarlósejtes vérszegénység
 • lépmegnagyobbodás
 • egyes gyógyszerek és táplálékkiegészítők (pl. interferon-alfa, ribavirin, E-vitamin)

Terhesség során (főként a második trimeszterig) az átlagos vörösvértest élettartam csökken, az eritropoetin termelés pedig fokozódik, ezért általában fals (alacsonyabb) A1c értékekkel találkozunk.

Ez a fő oka annak, hogy a HbA1c terhességi diabétesz diagnosztizálására, illetve monitorozására nem alkalmas.

Milyen lehetséges következményei lehetnek a magas HbA1c szintnek?

A magas A1c szint tartósan emelkedett vércukorszintre utal, ami többnyire cukorbetegség vagy azt megelőző állapot következménye lehet.

A tartósan emelkedett vércukorszint számos hosszú távú szövődménnyel járhat együtt, mint pl. kardiovaszkuláris megbetegedés, vesekárosodás, retinopátia, szürkehályog, neuropátia, stb. 

2-es típusú cukorbetegség esetén az emelkedett HbA1c érték csupán 1%-os csökkentése is a mikrovaszkuláris szövődmények ritkább előfordulását eredményezi. Alacsonyabb HbA1c mellett csökken a diabéteszhez köthető halálozás mértéke is (3, 4).

Milyen más, a hemoglobin A1c-hez hasonló teszt létezik?

A leginkább szóba jövő alternatíva a fruktózamin mérése. A fruktózamin a vérplazmában keringő fehérjék (leginkább albumin) és glükóz összekapcsolódása révén jön létre.

A mechanizmus tehát hasonló, mint a HbA1c esetén, viszont mivel az albumin jóval rövidebb féléletidővel rendelkezik, mint a vörösvértestek, ezért a fruktózamin a mintavételt megelőző 2-3 hétre jellemző átlagos vércukorértéket mutatja.

Hasznos marker lehet olyan esetekben, amikor az A1c teszt eredménye nem megbízható, illetve cukorbetegség esetén, ha a terápia módosításáról szeretnénk gyors visszajelzést kapni. Emellett általában gesztációs diabétesz esetén is pontosabb információt nyújt, mint a HbA1c.

Mi a különbség az éhgyomri vércukor teszt (FPG), a terheléses vércukorvizsgálat (OGTT) és a HbA1c vizsgálat között?

Éhgyomri vércukorvizsgálat

Az éhgyomri vércukorvizsgálat 8-12 órás éhezést követően, a mérés pillanatában a vérplazmában szabadon található glükóz koncentrációját mutatja meg.

Terheléses vércukorvizsgálat

Az éhgyomri tesztet bizonyos esetekben ki kell egészíteni terheléses vércukorvizsgálattal. Ennek során a páciensnek egy meghatározott töménységű glükózoldatot kell elfogyasztania, majd egy 120 perces intervallumban bizonyos időközönként vércukormérésre kerül sor.

Csökkent glükóztolerancia (IGT) esetén a kapott értékek a normál tartományhoz képest emelkedettebbek maradnak. Az OGTT jelentősége, hogy segít a csökkent glükóztolerancia, vagyis a prediabétesz felismerésében.

Hemoglobin A1c vizsgálat

A HbA1c teszt az előbbi vizsgálatokkal ellentétben nem az éppen aktuális vércukorszintet mutatja meg, hanem a vizsgálatot megelőző időszak átlagát.

A vizsgálatot nem feltétlenül szükséges éhgymorra elvégezni, mivel az eredményt a mintavétel idején aktuális vércukorszint nem befolyásolja.

Ha tetszett a cikk, hasonló tartalmakért kövesd az új Facebook oldalunkat!
Iratkozz fel ingyenes és hasznos tartalmakért!
Ezek is érdekelhetnek: