Mi a transzferrin és a transzferrin szaturáció? Alacsony és magas értékek okai

Szerző: Dr. Móra Balázs
Módosítva: 2022.11.25.

A transzferrin a legfontosabb vasszállító fehérje a szervezetben. A vas létfontosságú ásványi anyag, melynek kritikus szerepe van az oxigénszállításban.

Szabad állapotában azonban a vas toxikus, ezért a táplálékból felszívódva transzferrinhez kötődik, és így szállítódik a véráramban a szervezet különböző pontjaira.

Hirdetés

Nézzük mik a legfontosabb tudnivalók a transzferrinről és a transzferrin szaturációról, és hogyan kell értelmezni a magas, illetve alacsony értékeket.

Mi a transzferrin?

A transzferrin legfőbb feladata, hogy a keringés útján eljuttassa a vasat a célsejtekhez. 

Szerkezetét tekintve a transzferrin egy közepes nagyságú fehérje, egészen pontosan egy glikoprotein. Jelentősége a diagnosztikában, hogy mérése segít pontosabb képet kapni a vasanyagcseréről.

A transzferrin szintetizálásáért főként a májsejtek felelősek. A májból a transzferrin bejut a véráramba, ahol először vassal telítődik, majd leadja azt azokban a szövetekben, ahol a sejteknek vasra van szükségük (pl. csontvelő, lép, stb.). Egy transzferrin fehérje egyszerre maximum két vasiont (Fe3+) képes megkötni és szállítani.

A transzferrint abban az állapotában, amikor nem kötődik hozzá vas, apotranszferrinnek nevezik.

Hogyan veszik fel a sejtek a transzferrin által szállított vasat?

A transzferrinhez kötődött vas felvételét a sejtek felszínén jelen lévő transzferrin receptorok teszik lehetővé. Miután ezekhez hozzákötődött a vassal telített transzferrin, endocitózis útján az egész komplexum a sejt belsejébe kerül.

Hirdetés

Ezt követően pH és egyéb változások következményeként a transzferrinről leválnak a vasatomok, majd a transzferrin újrahasznosítva kikerül a sejtből, és ismét képes lesz a vas megkötésére és szállítására.

Transzferrin vas szállítás
A transzferrin útja a keletkezéstől az újrahasznosulásig - Illusztráció: Medy

A legtöbb vasra a hemoglobinképződés során van szükség, ezért a transzferrin szállító funkciójának a vérképzés folyamatában központi szerepe van. 

A hemoglobin a vörösvértestekben jelen lévő, vasat is tartalmazó fehérje, amely a belélegzett oxigént megköti, és a sejtekhez szállítja. A hemoglobinról bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

Mi történik azzal a vassal, amire aktuálisan nincs szükségük a sejteknek?

A többlet vas ferritin és hemosziderin formájában raktározódik, legnagyobb mennyiségben a májban.

Ezek a vasraktárak szükség esetén hatékony vas utánpótlást biztosítanak a szervezetnek. Ha szeretnél többet tudni a ferritinről és a vasraktárak kialakulásáról, itt találsz egy hasznos összefoglalót.

A transzferrin további funkciói

A vasszállításon kívül a transzferrin más fontos funkciókat is betölt a szervezetben. Ezek közül kiemelkedően fontos az elsődleges immunválaszban betöltött szerepe.

Hirdetés

Számos kórokozó szaporodásához nélkülözhetetlen a vas, ezért fertőzés esetén a szervezet olyan folyamatokat indít el, melyek csökkentik a patogének számára elérhető vas mennyiségét.

Ennek során például fokozódik a hepcidin nevű fehérje termelődése, ami lezárja a bélhámsejtekből a keringésbe vezető utat a vasatomok elől (ennek következtében tehát csökken a felszívódott vas mennyisége).

A transzferrin a nyálkahártyákon is jelen van, és segíti az immunválaszt azzal, hogy a szabad vas megkötésén keresztül gátolja a baktériumok szaporodását (1).

Gyulladásos reakció során a szervezet csökkenti a keringő transzferrin mennyiségét, azt ugyanis egyes baktériumok is képesek felvenni, és hasznosítani is tudják az általa szállított vasat.

Mivel a transzferrin koncentráció - ellentétben a ferritinnel - akut fázis reakció (pl. gyulladás, fertőzés) során csökken, ezért a transzferrin a negatív akut fázis fehérjék közé tartozik (2).

Hirdetés

Mi a transzferrin normál értéke?

A transzferrin normál értéke az esetek túlnyomó többségében 2,0-3,6 g/l közé esik (200-360 mg/dl).

Ez a tartomány laboronként minimálisan változhat, ezért az értékelésnél célszerű mindig a vizsgálatot végző labor által megadott referenciatartományt figyelembe venni.

Mit jelent a magas transzferrin szint?

Amikor a szervezetnek több vasra van szüksége, a máj nagyobb mennyiségű transzferrint kezd el szintetizálni, annak érdekében, hogy a szervezetben található vas minél nagyobb hányadát tudja a sejtek rendelkezésére bocsátani.

A magas transzferrin szint vashiányra utalhat. 

Az emelkedett transzferrin szint okai

A magas transzferrin szint leggyakoribb oka a vashiány, amelynek kialakulása számos különböző okra vezethető vissza, például:

 • elégtelen vasbevitel,
 • felszívódási zavar,
 • vérvesztés, stb.

A vashiány idővel vérszegénységhez vezethet.

A vasraktárak csökkenését a legtöbb esetben az alacsony ferritinszint érzékenyebben jelzi, mint a transzferrin (kivéve pl. gyulladás esetén, amikor is a ferritin szint emelkedik, ezért elfedheti a vashiány okozta csökkenést) (3).

Ha felmerül a vashiány gyanúja, a kezelőorvos egyéb célzott vizsgálatokat is kér, hogy az esetleges hiányállapot hátterét felderítse.

Hirdetés

Hogyan lehet csökkenteni a magas transzferrin szintet?

Ahhoz, hogy az emelkedett transzferrin szint csökkenjen, a háttérben meghúzódó okot vagy okokat kell kezelni.

Amennyiben a kezelőorvos például vashiányt diagnosztizál, a vasraktárak feltöltődésével párhuzamosan a legtöbb esetben a transzferrin szintje is normalizálódni fog.

Ehhez az orvos általában vastartalmú kiegészítő szedését rendeli el, melynek hatása a laborban rendszerint 2-3 hét múlva már észlelhető, viszont a vasraktárak teljes feltöltése gyakran több hónapot is igénybe vehet.

Mit jelent az alacsony transzferrin szint?

Alacsony transzferrin szint esetén vagy a májsejtek termelnek kevesebb transzferrint, vagy túl nagy mennyiség ürül a vesén keresztül.

Mindkét esetben számos ok húzódhat meg a háttérben, ezért fontos, hogy a kapott eredményt a klinikai tünetek, a kórelőzmény, és egyéb leletek figyelembevételével szakember értékelje.

Az alacsony transzferrin szint okai

A transzferrin koncentrációja leggyakrabban a következő esetekben csökken:

 • többlet vas felhalmozódása a szervezetben (pl. hemokromatózis vagy vasmérgezés esetén)
 • fertőzés
 • egyes gyulladással járó kórképek
 • májkárosodás okozta csökkent transzferrin termelődés (pl. alkoholbetegség)
 • vesekárosodás
 • alultápláltság 
 • daganatos elváltozás
 • atransferrinaemia (ritka, transzferrin hiánnyal járó genetikai betegség)

Számos esetben az alacsony transzferrin koncentráció a vérképzést is befolyásolhatja, és akár vérszegénységhez is vezethet.

Mi a transzferrin szaturáció (TS)?

A transzferrin szaturáció (vagy transzferrin telítettség) azt mutatja meg, hogy a szérumban található vasszállító transzferrin fehérjék kötőhelyeinek hány százaléka van telítve vassal.

Ha például a transzferrin szaturáció értéke 35%, akkor az azt jelenti, hogy a transzferrin fehérjék 35%-ban telítettek vassal.

Hogyan számítják ki a transzferrin szaturációt?

A transzferrin szaturáció a szérum vas és a teljes vaskötő kapacitás (TVK vagy TIBC) hányadosa:

transzferrin szaturáció = szérum vaskoncentráció /  TVK x 100

Mi a transzferrin szaturáció normál értéke?

Általában a transzferrin nagyjából harmada (33%) telített vassal.

A normál tartomány nőknél 15-50%, míg férfiaknál 20-50% közé esik a legtöbb esetben (a referenciatartomány laboronként minimálisan ettől eltérhet) (4).

A 15-20% alatti érték vashiányra, míg az 50% feletti érték vastúlterhelésre utalhat. 

Transzferrin szaturáció tartományok
A transzferrin szaturáció különböző tartományai - Illusztráció: Medy

Mit jelent az alacsony transzferrin szaturáció?

Az alacsony transzferrin szaturáció azt jelenti, hogy a vasszállító fehérjék a normálisnál kisebb mértékben vannak vassal telítve.

A csökkent vasszint a legtöbb esetben emelkedett transzferrin koncentrációval jár, e két tényező következménye pedig, hogy a transzferrin fehérjék kevésbé lesznek telítettek (szaturáltak) vassal, vagyis csökken a transzferrin szaturáció. 

Az alacsony transzferrin szaturáció okai

A csökkent transzferrin szaturáció leggyakoribb oka a vashiány.

Ezen kívül előfordulhat még a következő esetekben is:

 • veseelégtelenség
 • krónikus fertőzés
 • daganatos kórképek (5)

Mit jelent a magas transzferrin szaturáció?

Emelkedett transzferrin szaturáció esetén a vasszállító fehérjék a normálisnál nagyobb mértékben vannak telítve vassal.

Az emelkedett transzferrin szaturáció okai

Az emelkedett TS a legtöbb esetben vastúlterhelésre utal, melynek viszonylag gyakori oka a túlzott vasbevitel (pl. táplálékkiegészítők által). 

Emellett magas transzferrin szaturációt találunk a szintén túlzott mennyiségű vas felhalmozódásával járó hemokromatózisban (nem ritka a 100%-os telítettség) és szideroblasztos anémiában is.

A következő táblázat segít áttekinteni a különböző kórállapotokra jellemző laboreltéréseket:

VashiányVasmérgezésFertőzés, GyulladásHemokromatózis
Transzferrin↓ / normál↓ / normál
Transzferrin szaturáció↓ / normál↑ (> 50%)
Vas
Ferritin↑ / normál

Mi a szolubilis transzferrin receptor (sTfR)?

Mint ahogyan korábban már volt róla szó, a sejtek a transzferrin által szállított vasat transzferrin receptorok segítségével veszik fel.

Ezeknek a receptoroknak egy része leválik a sejtek felszínéről és bejut a keringésbe. Ezeket nevezzük szolubilis transzferrin receptoroknak.

Ha a sejten belüli vasszint kezd lecsökkenni, és a sejtnek több vasra van szüksége, akkor több transzferrin receptor jelenik meg a felszínén. Ebből aztán több is válik le, és kerül a véráramba.

A szolubilis transzferrin receptorok koncentrációja összefüggést mutat a szervezetben található vas mennyiségével. Vashiányban a sTfR koncentrációja jelentősen megnőhet, míg vastöbbletre alacsonyabb értékek jellemzőek.

A sTfR jelentőségét az adja, hogy - szemben a transzferrinnel és a ferritinnel - nem akut fázis fehérje, vagyis a szintje nem változik akut fázis reakció során. Emiatt segíthet elkülöníteni a vashiányos vérszegénységet a gyulladás, fertőzés, vagy krónikus betegség okozta vérszegénységtől.

Míg előbbi esetben többnyire emelkedett a sTfR szintje, addig az utóbbi esetekben főként normál (vagy minimálisan emelkedett) koncentrációt találunk.

Mi a teljes vaskötő kapacitás (TVK)?

A teljes vaskötő kapacitás azt mutatja meg, hogy a szérumban jelen lévő transzferrin mennyi vasat képes megkötni.

Mit jelent, ha a teljes vaskötő kapacitás érték magas?

Az emelkedett TVK a legtöbb esetben vashiányra utal. 

Vashiány esetén a szervezet növeli a transzferrin koncentrációját, ezért az alacsony vasszint magasabb transzferrin szinttel párosul. Ennek következményeként megnő a teljes vaskötő kapacitás, mivel az emelkedett mennyiségű transzferrin kötőhelyeinek arányosan kisebb hányada lesz telítve vassal, vagyis több marad szabadon.

Gyakori kérdések

Mi a különbség a transzferrin és a ferritin között?

A transzferrin szállítja, a ferritin pedig tárolja a vasat. A ferritinről itt olvashatsz bővebben.

Milyen esetekben kéri az orvos a transzferrinszint mérését?

A transzferrin mérésére általában akkor kerül sor, amikor felmerül a vashiány vagy a vérszegénység lehetősége. A koncentráció zavara, fáradékonyság, száraz bőr, sápadt nyálkahártyák néhány tünet azok közül, melyek vérszegénységre utalhatnak.

Hogyan történik a vizsgálat?

A transzferrin szintjét, hasonlóan a ferritin és a vas koncentrációjának méréséhez, vénás vérből vett mintából állapítják meg.

A vashiány egyenlő a vérszegénységgel?

A vashiánynak különböző stádiumai vannak. Előfordul, hogy valakinél vashiányt állapítanak meg, de annak mértéke még nem befolyásolja a vérképzést, így (egyelőre) nem okoz vérszegénységet.

Vashiányos vérszegénységről akkor beszélhetünk, ha a vashiányra utaló eltérések (pl. alacsony ferritin, vas, és transzferrin szaturáció, valamint emelkedett transzferrin és sTfR) mellett a vörösvértestek és a hemoglobin szintje csökkent. A vashiány ún. mikrociter anémiát okoz, melyet a normálisnál kisebb térfogatú vörösvértestek, a laborban pedig csökkent MCV érték jellemez (rendszerint alacsony MCH és MCHC mellett).

A vashiányos vérszegénység diagnózisának megállapítása és kezelése komplex folyamat, ami a kezelőorvos feladata.

Ha tetszett a cikk, hasonló tartalmakért kövesd az új Facebook oldalunkat!
Iratkozz fel ingyenes és hasznos tartalmakért!
Ezek is érdekelhetnek: