Mi a lipáz? Mit jelent a magas és az alacsony érték?

2023. július 7.

A lipáz egy emésztőenzim, amelyet nagyobb mennyiségben termel a hasnyálmirigy. Szérum szintje jelentősen megemelkedhet számos, a hasnyálmirigyet érintő megbetegedésben. A klinikai gyakorlatban rutinszerűen vizsgálják akut hasnyálmirigy-gyulladás gyanúja esetén.

Mi a lipáz?

A lipáz egy enzim, amelynek a zsírok lebontásában van fontos szerepe. A hasnyálmirigy által termelt lipáz a vékonybélbe jutva elősegíti a táplálkozás során bejuttatott trigliceridek emésztését – szabad zsírsavakká és monogliceriddé bontva azokat –, és így azok felszívódását (1).

Hirdetés

A lipáznak több formája is létezik a szervezeten belül, és a hasnyálmirigy mellett számos egyéb szerv és szövet is termeli azt (pl. máj, zsírszövet, érfalak hámsejtjei). A különböző típusok mind a zsíranyagcserében játszanak alapvető szerepet (2).

A szérum lipáz mérésének jelentősége, hogy egyes kórállapotokban megemelkedik (vagy csökken) a szintje, így segítséget nyújthat azok diagnosztizálásában.

Mi a lipáz normál tartománya?

A szérum lipáz normál tartományának általában csak a felső határértékét adják meg, amely jellemzően 70 U/l. Az alkalmazott vizsgálati módszertől függően ez az érték laboronként változhat. A klinikai gyakorlatban többnyire a magas értéknek van jelentősége.

A lipáz referencia tartománya: < 70 U/l.

A magas lipáz érték lehetséges okai

Normál esetben minimális mennyiségű lipáz jut be a véráramba, ezért a szérumszintje ilyenkor rendszerint alacsony. Amikor a hasnyálmirigy megsérül vagy gyulladás jelentkezik, hirtelen nagyobb mennyiségű enzim jelenik meg a keringésben, ami laborvizsgálat során kimutatható.

Hirdetés

Az emelkedett szérum lipáz érték egyik leggyakoribb oka a heveny (akut) hasnyálmirigy-gyulladás.

Ilyenkor a lipáz szintje jellemzően a felső határérték több mint háromszorosára emelkedik, de nem ritka az akár öt- vagy tízszeres emelkedés sem. Az enzimszint a tünetek megjelenésétől számítva 3-6 órán belül növekedni kezd, és tartósan, akár 2 hétig is emelkedett maradhat (3).

Akut hasnyálmirigy-gyulladásban a lipáz mellett az amiláz értékében is gyakran hasonló mértékű emelkedést tapasztalunk. Ezért a klinikai gyakorlatban hasnyálmirigy-gyulladás gyanúja esetén – egyéb laborparaméterek mellett –, gyakran mindkét enzim szintjét ellenőrzik.

A lipáz előnye az amilázzal szemben, hogy specifikusabb a hasnyálmirigyre és a szintje tovább, akár 14 napig is meghaladhatja a normál tartomány felső határértékét; ezért heveny hasnyálmirigy-gyulladásban megbízhatóbb marker, mint az amiláz (4).

Alkoholos eredetű vagy magas trigliceridszint okozta akut hasnyálmirigy-gyulladás esetén például nem ritka az izolált lipázemelkedés, normális (vagy enyhén emelkedett) amilázszint mellett (5, 6).

Hirdetés

Fontos, hogy bár az esetek túlnyomó többségében a lipáz szintje megemelkedik heveny hasnyálmirigy-gyulladásban, a normál szint nem zárja ki azt, ha a tünetek és az egyéb leletek mellette szólnak.

Bár a magas lipáz gyakran hasnyálmirigy-gyulladással hozható összefüggésbe, az emelkedett érték mögött számos egyéb elváltozás is állhat.

A magas lipáz okai lehetnek:

 • akut és krónikus hasnyálmirigy-gyulladás
 • hasnyálmirigyet érintő egyéb elváltozások (pl. tályog, hasnyálmirigyrák stb.)
 • veseelégtelenség (a lipáz a veséken keresztül filtrálódik)
 • bélelzáródás, bélelhalás
 • epehólyag-gyulladás
 • alkoholbetegség
 • peptikus fekély
 • cöliákia (lisztérzékenység)
 • gyulladásos bélbetegség
 • májbetegség
 • diabéteszes ketoacidózis
 • gyógyszermellékhatás stb. (7, 8, 9, 10, 11)

Milyen tünetekkel járhat a magas lipázszint?

A tünetek az emelkedett lipáz mögött álló elváltozástól függenek, ezért igen változatosak lehetnek.

Az akut hasnyálmirigy-gyulladásra jellemző néhány tünet:

 • hasi fájdalom, amely jelentkezhet övszerűen, és a hátba sugározhat
 • hasi nyomásérzékenység
 • hányinger, hányás, étvágytalanság, puffadás
 • láz
 • hasűri folyadékgyülem
 • szapora szívverés (12)

A hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát növelheti a túlzott alkoholfogyasztás, az epeúti megbetegedések (pl. epekövesség), a dohányzás és a magas trigliceridszint is (13).

Hogyan lehet csökkenteni a magas szintet?

A magas lipázszint mögött állhat sürgősségi ellátást igénylő elváltozás, ezért alapvető fontosságú a pontos diagnózis, aminek a felállítása a kezelőorvos feladata. Az emelkedett érték a kiváltó kórállapot megfelelő kezelésével általában csökken vagy normalizálódik.

Az alacsony érték okai

A kifejezetten alacsony lipáz (0 U/l-hez közeli) néhány esetben a hasnyálmirigy tartós károsodására utalhat.

Ez előfordulhat például krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban vagy cisztás fibrózisban. Ilyenkor az alacsony szint nem diagnosztikus értékű, vagyis a kórisme felállításához további vizsgálatok szükségesek (14, 15).

Hirdetés

Borítókép: Wikimedia

Szerző: Dr. Móra Balázs
Iratkozz fel ingyenes és hasznos tartalmakért!
Ezek is érdekelhetnek: