Mi a cisztatin C? Mit jelent a magas érték?

2024. január 25.

A veseműködés rendszeres ellenőrzése kiemelt jelentőségű a vesebetegség korai felismerése szempontjából. A hagyományos laborparaméterek mellett a szérum cisztatin C (cysC) vizsgálata egyes esetekben értékes információkkal szolgálhat a vesefunkció minél pontosabb megítéléséhez.

Mi a cisztatin C?

A cisztatin C egy fehérje, amelyet a legtöbb sejtünk folyamatosan termel. Megtalálható a szérumban, a gerincvelői folyadékban, és egyéb testnedvekben is.

Hirdetés

A veséken keresztül haladva, a cisztatin C a glomerulusokban filtrálódik, majd visszaszívódik, és lebontásra kerül. Ez a tulajdonsága teszi alkalmassá arra, hogy biomarkerként a vese szűrőképességéről, vagyis a glomeruláris filtrációs rátáról (GFR) tájékoztatást adjon.

A GFR értékről bővebben itt olvashatsz.

Jól működő vesék mellett a cisztatin C szintje a normál tartományon belül marad, vesebetegség esetén azonban emelkedett értékkel találkozunk.

Melyek a cisztatin C előnyei a kreatininnel összehasonlítva?

A cisztatin C vizsgálatnak több előnye is van a kreatininnel szemben, melyek közül a legjelentősebbek:

 • Sokkal kevésbé befolyásolja az életkor, a nem, a testsúly, az izomtömeg és az étrend: a kreatininnel ellentétben a cisztatin C szintje kevésbé függ olyan tényezőktől, mint az izomtömeg és az életkor, így megbízhatóbban jelzi a vesefunkció romlását (1)
 • Korábban jelezheti a veseműködési zavarokat: a cisztatin C rendszerint már jóval azelőtt emelkedik, hogy a szérum kreatinin szintje emelkedni kezdene, ami nagyobb érzékenységet jelent a korai veseműködési zavarok azonosításában, különösen akut vesekárosodás (AKI) esetén
 • Pontosabban mutatja a glomeruláris filtrációs ráta (GFR) csökkenését: a cisztatin C szint alapján számolt GFR általában pontosabban tükrözi a GFR romlását, mint a kreatinin alapú GFR (2)

Természetesen a cisztatin C sem tökéletes vesefunkciós paraméter (ráadásul viszonylag költséges is), és az esetek többségében a kreatinin alapú mérés is elegendő információt biztosít (a kreatinin, az abból számolt eGFR, valamint a karbamid általában a rutinlabor részei).

A kreatininről bővebben itt olvashatsz.

Normál tartomány

A cisztatin C referencia tartománya a szérumban 0,62 mg/l és 1,15 mg/l közé esik. Ezek az értékek azonban laboronként változhatnak (3).

Hirdetés

A magasabb érték csökkent vesefunkcióra utal.

A cisztatin C a vizeletben érdemi koncentrációban normál esetben nincs jelen, mivel filtrációt követően visszaszívódik. A vesetubulusok rendellenes működése esetén azonban a vizeletben is detektálhatóvá válik (4).

Mikor mérhetünk magas cisztatin C értéket?

A csökkent vesefunkción kívül, a következő állapotok is társulhatnak emelkedett cisztatin C szinttel:

 • időskor
 • krónikus gyulladás
 • férfi nem
 • elhízás, metabolikus szindróma
 • dohányzás
 • szív- és érrendszeri megbetegedések
 • megemelkedett CRP szint
 • magas vérnyomás
 • cukorbetegség stb. (5, 6, 7, 8)

Bár a fenti állapotok korrelálnak a cisztatin C magasabb szintjével, fontos, hogy a korreláció (együttes megjelenés) nem feltétlenül jelent okozati viszonyt.

Hogyan lehet csökkenteni a magas szintet?

Magas érték esetén, az első lépés a háttérben meghúzódó ok felderítése, melynek sikeres kezelésével a cisztatin C értéke is csökkenni fog.

Vesebetegség esetén rendkívül fontos az alapbetegségek (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség) hatékony kezelése, ami gyakran gyógyszeres terápiát és életmódbeli változtatásokat egyaránt magában foglal.

Hirdetés

A fentebb felsorolt, magasabb cisztatin C értékkel társuló krónikus állapotok jelentős hányadában fontos szerepe van az életmódbeli tényezőknek. Mivel minden eset más, fontos, hogy a terápiás tervet a kezelőorvossal együttműködve alakítsuk ki.

Mikor van szükség a vizsgálatra?

A cisztatin C vizsgálatot vénás vérből vett mintából végzik el. Hasznos lehet olyan esetekben, amikor a kreatinin szintjét a vesefunkción kívül egyéb olyan tényezők is befolyásolhatják (pl. időskor, jelentős izomtömeg), melyek a cisztatin C szintjére kevésbé vannak hatással.

Emellett az orvos akkor is javasolhatja a vizsgálatot, ha a korábban elvégzett kreatinin alapú vizsgálatok nem voltak egyértelműek, vagy megerősítésre szorulnak.

Hasznos lehet továbbá a vesefunkció korai csökkenésének felismerésében, valamint a vesefunkció változásának időbeli nyomon követésében, különösen olyan krónikus betegségekben, amelyek a vese csökkent működésével járhatnak (pl. cukorbetegség).

Hirdetés

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg másokkal is:

Szerző: Dr. Móra Balázs
Iratkozz fel ingyenes és hasznos tartalmakért!
Ezek is érdekelhetnek: