Magas bilirubin: direkt, indirekt és összbilirubin értékek értelmezése

2023. április 18.

A bilirubin az elpusztult vörösvértestek lebomlása során keletkező pigment. Szintjének meghatározása egyéb paraméterekkel együtt számos esetben nyújt hasznos információt, elsősorban a máj, valamint az epeutak állapotának megítéléséhez.

Mi a bilirubin?

A bilirubin egy sárgás színű pigment, amely a hemet tartalmazó fehérjék lebomlása során folyamatosan keletkezik a szervezetben.

Ilyen hemtartalmú fehérje a vörösvértestekben található hemoglobin (a hemoglobinról bővebben itt olvashatsz), amely messze a legnagyobb arányban járul hozzá a bilirubin képződéséhez. Emellett kisebb mennyiségű bilirubin származik még az izomszövetben található mioglobinból, valamint a citokróm fehérjékből is.

Hirdetés

A hem lebontása során képződött bilirubin a keringéssel a májba jut, majd átalakulást követően az epével választódik ki a vékonybélbe. A bilirubin felelős a szövetek elszíneződéséért sárgaságban, és származékai adják a vizelet, valamint a széklet jellegzetes színét is.

A labordiagnosztikában a bilirubin jelentőségét az adja, hogy a vérben és a vizeletben mért koncentrációja a májat, az epeutakat vagy a vörösvértesteket érintő egyes elváltozások során gyakran megemelkedik.

Az esetek többségében a laboreredmények között az összbilirubin (más néven totál bilirubin), valamint a direkt (konjugált) bilirubin értékével találkozhatunk.

Emelkedett totál bilirubin esetén lényeges adat a direkt bilirubin értéke. A direkt és az indirekt bilirubinszint-emelkedés ugyanis más-más kórképekre jellemző. A direkt bilirubinszintnek tehát fontos szerepe van a különböző kórképek elkülönítésében.

A bilirubin azonban nemcsak egy lebomlási termék, hanem egyben antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. A magasabb szint az eddigi kutatások alapján nyújthat bizonyos szintű védelmet egyes szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint egyéb, krónikus gyulladással járó kórképek ellen (1, 2).

Hirdetés

Hogyan keletkezik a bilirubin?

A bilirubin a hem csoportot tartalmazó fehérjék lebontása során keletkezik. A hem egy pigmentszerű molekula (porfirin), amelynek központjában egy vasatom található. Ehhez a vasatomhoz kapcsolódik a hemoglobinban az oxigénmolekula.

A hemoglobin lebontása többnyire a lépben kezdődik, amely „kiszűri” a sérült és elöregedett vörösvértesteket a keringésből. Az itt jelen lévő falósejtekben (többnyire makrofágok) első lépésben a hemoglobinban található hemből felszabadul a vasatom, és biliverdin keletkezik, amely aztán bilirubinná alakul.

Az így képződött bilirubin ezt követően egy szérumfehérjéhez, az albuminhoz kötve a májba szállítódik, majd a májsejtekben vízoldékonnyá válik (konjugálódik).

A konjugált bilirubin az epével választódik ki a bélbe, ahol urobilinogénné alakul. Ennek nagy része kiürül a széklettel, egy kisebb hányada azonban felszívódik a bélből, bekerül a keringésbe, és a vesén keresztül a vizelettel távozik a szervezetből.

Hirdetés
Bilirubin anyagcsere
Bilirubin-anyagcsere - Illusztráció: Medy

Mi a különbség a direkt (konjugált) és az indirekt (konjugálatlan) bilirubin között?

A hem lebontása során keletkező, majd a májsejtekbe jutó indirekt bilirubinhoz enzimatikus úton (UDP-glükuronil-transzferáz enzim által) két glükuronsav molekula kapcsolódik. A bilirubinnak ezt a glükuronsavval kapcsolódott, vízoldékony formáját nevezik direkt (más néven konjugált) bilirubinnak.

Az átalakulást megelőzően a bilirubin nem-konjugált (más néven indirekt) formában, fehérjéhez (albuminhoz) kötötten van jelen a keringésben. Éppen ezért az indirekt bilirubin nem filtrálódik a vesén keresztül, vagyis a vizeletben a bilirubin ebben a formában gyakorlatilag soha nincs jelen. A direkt bilirubin ezzel szemben kóros esetben megjelenhet a vizeletben (3).

Az elkülönítés gyakorlati jelentősége, hogy egyes betegségekre a direkt, míg másokra az indirekt bilirubinszint emelkedés jellemző (bár ezek egyidejűleg is felszaporodhatnak). Így gyakran már a laboreredmény alapján jelentősen szűkíteni lehet a szóba jövő elváltozások listáját.

Mi az összbilirubin (totál bilirubin) normál tartománya?

Az összbilirubin referencia tartománya általában 5 és 21 μmol/l közé esik, amely azonban laboratóriumonként minimálisan változhat.

A direkt bilirubin normál tartományának felső határa ennél jóval alacsonyabb, jellemzően 5,1 μmol/l körül mozog (4).

Az újszülöttek esetén jelentkező fiziológiás sárgaságra viszonylag magas (akár 205 μmol/l) bilirubinszint jellemző, ami részben annak tulajdonítható, hogy esetükben a konjugáló enzim aktivitása még nem teljes.

Hirdetés

Az összbilirubin az indirekt és a direkt bilirubin összege, vagyis ha az összbilirubinból kivonjuk a direkt bilirubin mennyiségét, megkapjuk az indirekt bilirubin megközelítő értékét.

Mit jelent a magas bilirubinszint?

Magas bilirubin vérszint (hiperbilirubinémia) esetén a szérumban megnő a bilirubin koncentrációja, amely egyes esetekben a vizeletben is megjelenhet. Ez egy bizonyos érték (általában nagyjából 50 μmol/l) felett sárgasággal jár együtt, amely fizikális vizsgálat során könnyen észlelhető.

Magas összbilirubinszint esetén fontos tisztázni, hogy a bilirubin melyik formája okozza az emelkedést, mivel a háttérben általában különböző elváltozások állnak.

Általánosságban elmondható, hogy ha a bilirubin koncentrációja a májba jutást megelőzően növekszik meg, vagy ha a májban történő konjugáció károsodik, akkor az indirekt bilirubin felszaporodása lesz a domináns.

Ezzel szemben, ha a már konjugált, vízoldékony bilirubin nem tud továbbjutni a májból vagy a májon kívüli epeutakból a vékonybélbe, akkor a direkt bilirubin koncentrációja fog megnövekedni a vérben.

Hirdetés

Magas direkt (konjugált) bilirubin érték lehetséges okai

Amennyiben az emelkedett totál bilirubinszintet elsősorban a direkt forma felszaporodása okozza (konjugált hiperbilirubinémia), a háttérben gyakran valamilyen epeelfolyási akadály vagy májbetegség áll.

Ilyenkor a bilirubin a májsejtekben vízoldékony formává probléma nélkül átalakul, ezt követően azonban akadályozott az epével történő elfolyása. Így egy jelentős része a bél helyett a szisztémás keringésbe kerül, és megjelenik a vizeletben is, amely sötétebb árnyalatú vizeletet eredményez (ami nem összetévesztendő a dehidratáltságra szintén jellemző sötététebb vizelettel).

A direkt bilirubinszint-emelkedés néhány oka:

 • epekő, epevezeték kövessége
 • epevezeték szűkület (pl. sebészeti beavatkozás okozta hegesedés)
 • májgyulladás (alkoholos, virális vagy autoimmun hepatitisz)
 • tumorok, melyek gátolják az epe elfolyását (pl. hasnyálmirigy daganat, epeúti daganat, limfóma)
 • akut hasnyálmirigy-gyulladás
 • gyógyszer okozta epepangás
 • terhességi epepangás (főként – de nem kizárólag – a harmadik trimeszterben jellemző, és a tenyereken, talpakon vagy testszerte jelentkező viszketés jellemzi, rendszerint kiütések nélkül; ilyen tünet jelentkezésekor mihamarabb a kezelőorvoshoz kell fordulni)
 • primer biliáris cirrózis
 • Rotor-szindróma (ritka örökletes kórkép)
 • Dubin-Johnson szindróma (ritka örökletes kórkép)
 • szarkoidózis
 • primer sclerotizáló cholangitis (5)

A tüneteket nem okozó, ún. néma epekő nem emeli meg a bilirubin szintjét, ha azonban kikerül az epehólyagból, és beékelődik a közös epevezetékbe, nagy eséllyel fog sárgaságot és magas bilirubinszintet okozni.

Magas indirekt (konjugálatlan) bilirubinszint gyakori okai

Ha a totál bilirubinszint emelkedés elsődleges oka a magas indirekt bilirubin vérszint (konjugálatlan hiperbilirubinémia), akkor a probléma forrása általában a fokozott bilirubin termelődés, a máj csökkent bilirubin felvétele vagy elégtelen konjugáció.

Konjugálatlan hiperbilirubinémiáról általában akkor beszélünk, ha az emelkedett totál bilirubin kevesebb, mint 15-20%-a konjugált (6).

A leggyakoribb okok a következők:

 • Gilbert-szindróma (jóindulatú, gyakran tünetmentes, viszonylag gyakori örökletes szindróma, amelyre az UDP-glükuronil-transzferáz enzim enyhén csökkent aktivitása jellemző; kezelést nem igényel)
 • a vörösvértestek fokozott pusztulása (hemolízis)
 • nagyobb vérömlenyek felszívódása (átmenetileg túlterhelheti a konjugáló enzim kapacitását)
 • pangásos szívelégtelenség
 • újszülöttkori hiperbilirubinémia
 • egyes májbetegségek (pl. krónikus hepatitisz, májzsugor, Wilson-kór)
 • Crigler-Najjar szindróma (ritka, örökletes szindróma) (7)

Konjugálatlan hiperbilirubinémia esetén a vizeletben nem jelenik meg a bilirubin, mivel az indirekt bilirubin nem választódik ki a vesén keresztül. Ezzel szemben konjugált hiperbilirubinémiában a vizeletvizsgálat pozitív bilirubinra (8).

Magas összbilirubin (totál bilirubin)

Az összbilirubin a direkt és az indirekt forma összege. Előfordulhat, hogy a laborleleten csak az összbilirubinszint szerepel. Amennyiben ez emelkedett, további paraméterek (májfunkciós és egyéb) vizsgálata is szükséges, mivel a bilirubin önmagában a diagnózishoz nem elegendő.

Ilyenkor az orvos többek között a GOT, GPT, gamma-GT, alkalikus foszfatáz és az LDH szintjét is értékeli, valamint ellenőrzi a vérképet is. Kóros értékek esetén gyakran további vizsgálatok is szükségesek.

Fontos, hogy nem minden májbetegség jár együtt magas bilirubinszinttel, ezért a normál bilirubin érték önmagában nem zárja ki májbetegség fennállását.

Milyen tünetekkel járhat az emelkedett bilirubin?

A magas bilirubinszint legjellemzőbb tünete a sárgaság (icterus). Ez általában 50 μmol/l feletti koncentráció esetén jelentkezik, és a szövetekben felhalmozódó bilirubin következménye (9).

A sárgaság rendszerint elsőként a szemfehérjén, vagyis az ínhártyán (szklera) figyelhető meg, majd a szérumkoncentráció további növekedésével fokozatosan a bőrön is láthatóvá válik a sárgás, sárgászöldes színezet.

Sárgaságot magas direkt és indirekt bilirubinszint egyaránt okozhat, ezért a tünet hátterében álló ok felderítéséhez a laborvizsgálat alapvető fontosságú.

Sárgás bőrszínt nagy mennyiségű béta-karotinban gazdag étel (pl. répa, sütőtök) fogyasztása is okozhat, ilyenkor azonban a szklera nem színeződik el, és természetesen a bilirubinszint sem emelkedett.

A sárgaságon kívül a magas bilirubinszinttel rendszerint az azt kiváltó alapbetegség tünetei társulnak.

Ilyenek lehetnek például a következők:

 • hasi fájdalom
 • sötét vizelet, világos széklet
 • testszerte jelentkező viszketés
 • hányinger, hányás
 • fáradékonyság, gyengeség
 • szédülés

Hogyan lehet a bilirubinszintet csökkenteni?

Emelkedett bilirubinszint esetén az első lépés mindig a kezelőorvossal történő konzultáció, mivel a magas szint csökkentéséhez elengedhetetlen a háttérben álló ok felderítése. Ez fogja meghatározni a szükséges beavatkozásokat.

Egyes esetekben az orvos nem ír elő terápiát (pl. Gilbert-szindróma esetén), más esetekben azonban akár sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

Mit jelent az alacsony bilirubinszint?

Az alacsony bilirubinszint általában nem kapcsolódik betegséghez.

A koffein, a barbiturátok, a penicillin és a nagy dózisú szalicilátok egyes esetekben hozzájárulhatnak az alacsony bilirubinszinthez (6).

Szerző: Dr. Móra Balázs
Iratkozz fel ingyenes és hasznos tartalmakért!
Ezek is érdekelhetnek: